Organització i procés de migració de la informació que produeix l'IBESTAT
En aquest apartat posem a disposició dels usuaris els serveis per a desenvolupadors
- Organització de la informació que produeix l'IBESTAT
- Què és eDades?
- Com identifico si una operació estadística està migrada a eDades?
L'ús i la reutilització de tota la informació oferida és oberta i gratuïta, però estan subjectes a certes condicions d'ús que es poden consultar al nostre avís legal .
1. Organització de la informació que produeix l'IBESTAT
Tota la informació primària que produeix i publica en Internet l'IBESTAT s'emmagatzema en taules estadístiques (també anomenats datasets o cubs de dades) accessibles per a la consulta en línia (en anglès online) i també mitjançant serveis web.
A banda d'aquesta informació primària en format de taules o cubs de dades, l'IBESTAT publica:
- Microdades: els fitxers de microdades contenen les dades individuals d'una estadística, convenientment anonimitzades, per preservar la confidencialitat de la informació. Es tracta de fitxers ASCII amb estructura de camps que recullen per a cada registre individual de l'enquesta els valors que pren cada variable. Les dades apareixen sense afegir, per la qual cosa per a l'estudi d'aquestes dades es necessiten programes adequats per al tractament de dades estadístiques. Es poden accedir i consultar els fitxers de microdades disponibles en aquesta pàgina.
- Un altre tipus de productes (visualitzadors de dades, notes de premsa, ginys (en anglès widgets), etc) que s'alimenten en tots els casos de la informació primària emmagatzemada en taules estadístiques. És a dir, es tracta de productes obtinguts mitjançant la reutilització de la pròpia informació primària o de base.
Totes les taules estadístiques que publica l'IBESTAT són accessibles des del portal i s'organitzen i estructuren en operacions estadístiques, aquestes estan organitzades temàticament.
L'IBESTAT es troba immers en un procés de migració a l'anomenada Infraestructura de Dades i Metadades Estadístiques de les Illes Balears (eDades) i, durant aquest procés de migració que es realitza individualment per a cada operació estadística, les taules estadístiques s'emmagatzemen i difonen des d'un dels dos sistemes de difusió existents:
- Repositori de fitxers Pc-Axis: és el principal repositori de dades que l'IBESTAT utilitza per a l'emmagatzematge i la difusió dels resultats estadístics. Aquest repositori serà substituït gradualment per eDades.
- eDades: és la nova infraestructura a què s'està migrant la informació primària de l'IBESTAT.
El fet que una operació estadística (i conseqüentment totes les taules associades) estigui en un sistema o un altre té efectes importants sobre els formats i serveis web disponibles per a la seva reutilització.
2. Què és eDades?
La Infraestructura de Dades i Metadades Estadístiques de les Illes Balears (eDades) és una infraestructura orientada a la difusió que integra dades, metadades i serveis interoperables; aquesta infraestructura ha d'assegurar que les dades estadístiques oficials siguin obertes, accessibles, reutilitzables i interoperables. Aquesta infraestructura està basada en l'estàndard Statistical Data and Metadata Exchange (SDMX)
És important recalcar que aquesta infraestructura contempla la dimensió semàntica de la interoperabilitat, la qual cosa implica que tots els recursos inclosos en ella hauran d'estar normalitzats semànticament (classificacions, conceptes i variables estadístiques).
3. Com identifico si una operació estadística està migrada a eDades?
La migració gradual de les operacions estadístiques des del Repositori de Pc-Axis a la nova infraestructura, comporta que la relació d'operacions integrades en eDades va canviant. Podeu consultar les operacions ja migrades en aquesta pàgina.
Una altra manera d'identificar si una operació estadística està migrada a eDades és a través de l'url de l'operació o de cada una de les taules que componen la publicació d'aquesta operació:
- estarà en eDades si l'url conté el valor “edatos”. Exemple:
- estarà en el Repositori de Pc-Axis si l'url conté el valor “ibestat-jaxi”: