Espanyols residents a l'estranger inscrits a les Illes Balears (PERE)
Aquesta operació estadística conté les inscripcions a les Illes Balears de les persones que, gaudint de la nacionalitat espanyola, viuen habitualment fora d'Espanya, sigui o no aquesta la seva única nacionalitat. El PERE es constitueix amb les dades existents en el Registre de Matrícula de cada Oficina Consular de Carrera o Secció Consular de les Missions Diplomàtiques.
Descarregar metodologia completa
Metodologia de l'estadística d'espanyols residents a l'estranger (PERE)
Les xifres dels espanyols residents a l’estranger inscrits a les Illes Balears tenen l’origen en el Padró d’espanyols residents a l’estranger (PERE), que és un registre en el qual figuren els espanyols que viuen habitualment fora d’Espanya i que proporciona informació sobre les característiques demogràfiques (sexe, edat i continent de naixement) i del país de residència de les persones inscrites a les Illes.
Les dades del PERE procedeixen de les inscripcions que es fan en el registre de matrícula de cada oficina consular de carrera o secció consular de les missions diplomàtiques. Les oficines o seccions consulars trameten mensualment, mitjançant el Ministeri d’Afers Exteriors i de Cooperació, a l’Institut Nacional d’Estadística, les dades dels registres de matrícula (altes i modificacions). A partir d’aquestes dades, es construeix un fitxer central conegut com a padró d’espanyols residents a l’estranger, que és un registre administratiu que elabora, gestiona, manté i actualitza l’Institut Nacional d’Estadística (INE).
Anualment, l’INE proporciona a l’Ibestat un fitxer amb les inscripcions dels espanyols que procedeixen d’algun municipi de les Balears perquè pugui efectuar l’explotació estadística que consideri més adequada.
En el PERE figuren els espanyols amb residència habitual en un país estranger i que s’han inscrit en el registre de matrícula del consolat corresponent. El registre de matrícula consular inclou dues categories d’inscrits: els residents i els no residents. Tenen la consideració de residents els espanyols amb residència habitual en la demarcació consular i els qui hi traslladen la seva residència habitual. Els espanyols que es troben en una demarcació consular amb caràcter temporal, sense intenció de fixar-hi la seva residència habitual, s’hi poden inscriure com no residents.
Les inscripcions com a residents són les dades que es trameten a l’INE perquè s’incloguin en el PERE. Els no residents conserven la seva inscripció en el padró del municipi espanyol de procedència o, si escau, en el registre de l’oficina o secció consular on tenen la residència habitual. El contingut que figura en les inscripcions esmentades s’adapta al contingut legal exigit en les inscripcions padronals.
Les persones registrades en el PERE es consideren veïns del municipi espanyol en el qual queden inscrites. Aquesta inscripció únicament té efectes legals pel que fa a l’exercici del dret de sufragi i no constitueix en cap cas població del municipi.
L’explotació estadística de les dades procedents del PERE es fa a partir dels registres inclosos en el padró la província d’inscripció del qual és Balears. A partir d’aquest fitxer es proporcionen taules per illes i per municipis.
Per exigència legal, les dades del PERE s’actualitzen mensualment encara que les dades de l’estadística són anuals i es refereixen a 1 de gener de l’any corresponent. L’Ibestat inicià aquesta estadística l’any 2009.