Padró d'habitants
El Padró municipal és el registre administratiu on consten els veïns del municipi. Les seves dades constitueixen prova de residència en el municipi i del domicili habitual en el mateix ja que tota persona que viva a Espanya està obligada a inscriure's en el Padró del municipi en què resideixi habitualment.
Aquesta operació ofereix resultats de l'explotació d'aquest registre administratiu sempre a data de referència d'1 de gener de cada any.
Descarregar metodologia completa
Metodologia Padró
Anualment l’Institut Nacional d’Estadística (INE) proporciona a l’Institut d’Estadística de les Illes Balears un fitxer amb les inscripcions de tots els padrons municipals de les Illes Balears. A partir d’aquest fitxer s’elaboren diverses publicacions que es poden consultar en el web: Inici » Demografia » Població » Padró d'habitants
— Dades anuals
— Sèries
— Indicadors
El padró és un registre administratiu on consten inscrits els veïns de cada municipi del territori espanyol i la seva elaboració, gestió i manteniment correspon als ajuntaments, en coordinació amb l'Institut Nacional d'Estadística (INE).
El Padró és un registre administratiu el manteniment del qual, modificació i gestió és competència dels ajuntaments. Queda regulat en la Llei 7/1985 de bases de Règim Local (LBRL), modificada per la Llei 4/1996 en la qual es dona una nova redacció, entre altres, a diversos articles relatius al padró municipal. En la Llei de 1996 es normalitza la gestió contínua i informatitzada del padró municipal, se suprimeixen les renovacions quinquennals que fins llavors s'havien realitzat i es disposa d'una coordinació – es nomena l'Institut Nacional d'Estadística per a exercir aquesta competència- entre els padrons de tots els municipis del territori nacional. A més, s'estableix que amb data 1 de gener de 1998 s'iniciï el nou model de gestió, el denominat Padró continu, que suposa el manteniment i l'actualització permanent del Padró municipal d'habitants. Cada any, aproximadament el mes de desembre, el Govern, a proposta de l'Institut Nacional d'Estadística, aprova per Reial decret la xifra de la població de tots els municipis del territori espanyol amb data de referència 1 de gener.
El criteri de classificació és el lloc de residència a les Illes Balears. La unitat bàsica és l’habitant, que es defineix com aquella persona que, en la data de referència, tenia el seu veïnatge a les Illes.
Les dades que se sol·liciten obligatòriament en cada inscripció són: nom i llinatges, sexe, domicili habitual, nacionalitat, lloc i data de naixement, document nacional d’identitat o, si es tracta d’estrangers, el document que el substitueixi, i certificat d’escolaritat o títol acadèmic. Actualment, en l’explotació estadística s’aprofita aquest contingut llevat del que es refereix al certificat d’escolaritat o títol acadèmic, perquè és una informació que no té la qualitat necessària.
Pel que fa a la nacionalitat, en el padró només se n’inscriu una. En cas de tenir doble nacionalitat, si una és l’espanyola, és la que preval en la inscripció, i si totes dues són nacionalitats estrangeres s’inscriu la que tria la persona interessada.
El lloc de naixement és una classificació més estable que la nacionalitat, perquè no està afectada pels processos de nacionalització ni per la manera de recollir la informació. A més, la classificació dels residents per país de naixement permet altres classificacions menys detallades, com ara la zona de naixement (nascuts a les Illes Balears, nascuts en una altra comunitat autònoma i nascuts a l’estranger) i la d’àrea de naixement.
Finalment, quan en les sèries s’inclou una taula amb classificacions relacionades amb el país de nacionalitat o de naixement, l’elabora en relació amb la situació política del darrer any disponible, és a dir els resultats dels anys anteriors —sempre que sigui possible— s’adapten al darrer panorama polític conegut.
Quant a la difusió, l’àmbit territorial de cada publicació és diferent: en algunes només s’arriba a l’àmbit insular, però en altres es proporcionen dades des de diferents perspectives territorials —com ara municipi, comarca, zona estadística (barriades de Palma), entitat singular de població o districte i secció. A partir de la Revisió del padró a 01/01/2015 s'incorpora la classificació del lloc de residència per zona sanitària.
La difusió específica del fitxer anual (Dades anuals) de residents a les illes Balears es presenta en la web des d'aquest enfocament territorial, oferint en cadascun d'ells (illa, comarca, municipi, entitat singular de població, districte i secció, zona estadística de Palma i zona sanitària) una sèrie de taules que en general aborden tots els continguts de dimensió demogràfica que el fitxer permet.
La major o menor informació elaborada per a cada territori ve fonamentalment determinada pel respecte al secret estadístic i la disponibilitat de la informació. Quant menor és la desagregació territorial, major és el detall en el qual s'ofereixen les variables i quant major desagregació territorial menor possibilitat d'arribar al detall.
Totes les dades relacionades amb el padró municipal tenen una periodicitat anual i es refereixen a les poblacions publicades en el Butlletí Oficial de l’Estat, que no tenen perquè coincidir amb les xifres que contenen els registres administratius de cada municipi. Les xifres publicades procedeixen de les modificacions i canvis realitzats per l'INE en les seves comprovacions que per llei ha de realitzar.
Els indicadors inclouen una bateria d’índexs demogràfics elaborats a partir dels resultats anuals: variació relativa, densitat de població, relació de masculinitat, edat mitjana, proporcions, índex d’envelliment, índex de longevitat (índex de sobreenvelliment), índex de dependència global, índex de reemplaçament (índex recanvi en edats actives), percentatge de dones en edat fèrtil.
La interpretació correcta de les dades ha d’estar condicionada pel seu grau de qualitat. S’ha de tenir en compte que procedeixen d’un registre administratiu l’objecte inicial del qual no és el mer recompte de la població i que és especialment sensible als canvis legals que en regulen la gestió. Les taules dels indicadors s’actualitzen anualment, es presenten amb un format evolutiu i es refereixen a les illes o als municipis.