Comerç exterior

En Comerç exterior s'ofereix informació, en quantitat i valor, dels béns objecte d'intercanvi (exportació i importació) entre les Illes Balears i la resta de països, ja siguin de la UE o no.

Accés a dades publicades

Descarregar metodologia completa

Metodologia comerç exterior

  1. Introducció i fonts
  2. Freqüència i àmbit
  3. Classificacions
  4. Definició de conceptes

1. Introducció i fonts

L’Estadística de comerç exterior té com a finalitat recollir la informació de les operacions que suposen intercanvi (exportacions/importacions) de béns entre les Illes Balears i la resta de països, llevat de les que es fan amb la resta del territori nacional.

Aquesta operació, juntament amb la referent a l’Estadística d’inversió exterior, manifesta les relacions econòmiques de les Illes Balears amb tercers països, si bé l’Estadística de comerç exterior plasma en les seves dades operacions de compravenda de béns, a diferència de l’Estadística d’inversió exterior, que recull les inversions a les Illes Balears de persones físiques i jurídiques residents a l’exterior i viceversa.

L’Ibestat elabora aquesta enquesta a partir de les dades d’exportacions i importacions amb tercers països publicades per l’Agència Estatal de l’Administració Tributària (AEAT), obtingudes del document únic administratiu (DUA) i de les dades estadístiques captades mitjançant el sistema de recollida de dades estadístiques d’intercanvis de béns entre estats membres de la Unió Europea (Intrastat).

2. Freqüència i àmbit

L’Estadística de comerç exterior desenvolupada per l’Institut d’Estadística de les Illes Balears (Ibestat) té una periodicitat mensual. Les dades tenen caràcter provisional fins al moment en què l’AEAT publica la revisió per la qual les dades es converteixen en definitives.

L’operació recull el conjunt d’operacions d’intercanvi de béns amb destinació o origen a la comunitat autònoma de les Illes Balears i tercers països.

3. Classificacions

Els béns que són objecte de comerç exterior es classifiquen en l’àmbit nacional utilitzant l’aranzel duaner comunitari integrat (TARIC). Aquesta classificació coincideix a 8 dígits amb la classificació, que es fa servir en l’àmbit europeu, de la nomenclatura combinada per a les classificacions dels intercanvis entre els països membres.

En virtut del Reglament (UE) núm. 1006/2011 de la Comissió, es produeix una modificació de la nomenclatura combinada (a partir del 2012) amb la finalitat de tenir en compte l’evolució de les necessitats en matèria estadística i de política comercial, i complir els compromisos internacionals, i l’evolució tecnològica i comercial. La modificació de la classificació ha suposat la ruptura de la sèrie que es duia a terme i la creació d’una de nova des del gener del 2012.

Altres classificacions utilitzades en la tabulació són:

— Classificació nacional d’activitats econòmiques (CNAE-2009), per seccions i divisions.
— Classificació nacional d’activitats econòmiques (CNAE-1993), per seccions i divisions.
— Classificació per destinació econòmica dels béns.
— Classificació per països i regions, partint del codi ISO.
— Classificació per nivell tecnològic.

4. Definició de conceptes

EXPORTACIONS: comprenen totes les operacions a través de les quals un producte amb origen a les Illes Balears és venut a la resta del món (llevat de la resta d’Espanya).

IMPORTACIONS: comprenen totes les operacions en les quals una mercaderia elaborada o original de la resta del món (llevat de la resta d’Espanya) és comprada per ser consumida o transformada a les Illes Balears.

BALANÇA: diferència que hi ha entre el total de les exportacions menys el total de les importacions que es duen a terme en les Illes Balears.

TAXA DE COBERTURA: proporció d’exportacions que cobreixen les importacions de mercaderies a les Illes Balears. Si és més gran que 100 significa que les exportacions>importacions, i si és menor que 100, les exportacions<importacions.