Compte de fluxos de materials
El Compte de Fluxos de Materials proporciona informació sobre els inputs físics que entren en el sistema econòmic de les Illes Balears, mesurats en unitats físiques. A més ofereix un conjunt d'indicadors sobre l'ús de recursos naturals.
Descarregar metodologia completa
METODOLOGIA DEL COMPTE DE FLUXOS DE MATERIALS (CFM)
- Introducció
La comptabilitat de fluxos de materials (CFM) s'ha establert a la Unió Europea com una eina bàsica per a l’orientació de les polítiques relacionades amb l'ús eficient dels recursos naturals i la prevenció dels residus. La CFM i, en general, la comptabilitat física de l’activitat econòmica permet entendre la magnitud dels fluxos de recursos naturals que els sistemes econòmics requereixen per dur a terme la seva activitat, en forma d’extracció al seu territori i importacions d’altres regions del món. Amb aquesta aproximació a les relacions socioecològiques de les Illes Balears, que segueix les recomanacions metodològiques europees, es pot comparar la mida de les economies respecte el context estatal, europeu i mundial.
El Compte de fluxos de materials és l’operació estadística amb codi 77 201 018 del Programa Anual d’Estadística de 2021, aprovat a l’acord del Consell de Govern de 17 de maig de 2021 en desplegament del Pla d’Estadística de les Illes Balears 2018-2021. A més, l’acord també inclou l’operació estadística “Indicadors de l’Agenda 2030 pel desenvolupament sostenible”. Així les coses, l’elaboració de la CFM respon a l’objectiu 8 de l’Agenda 2030 pel Desenvolupament sostenible, referent a “Promoure el creixement econòmic sostingut, inclusiu i sostenible, l’ocupació plena i productiva i el treball decent per a tots”.
L’objectiu principal de la CFM és el desenvolupament d’una base de dades i un conjunt d’indicadors que permetin fer un seguiment dels fluxos de materials de les Illes Balears. Referent als indicadors a destacar de la CFM, podem dir que són l’extracció domèstica, consum material domèstic, comerç físic de materials i els indicadors derivats d’aquests.
- Àmbit d’investigació
La CFM és una estadística de síntesi que mostra el moviment (fluxos) de materials que el sistema econòmic de les Illes Balears requereix per dur a terme la seva activitat a un determinat període de temps (normalment un any), en forma d’extracció al seu territori, d’importacions d’altres regions del món, així com els materials que acaben sent exportats a altres sistemes. Els materials són els cossos físics que tenen massa i volum.
- Disseny mostral
L’àmbit territorial sobre el que s’ha fet el tractament estadístic és la comunitat autònoma de les Illes Balears, cosa que inclou tots els materials extrets a les illes, tant els que s’han quedat en el territori com els que s’han exportat, així com les importacions de la resta de territoris. Tant les importacions com les exportacions diferencien els fluxos de materials originats o provinents de la resta d’Espanya i internacionals, i aquests darrers es divideixen entre resta de països de la UE i resta del món.
De fet, la distinció entre els fluxos internacionals i interregionals (els provinents de la resta d’Espanya) provoca la principal diferència amb la metodologia d’Eurostat, degut a la seva concepció nacional.
- Definicions
Extracció domèstica (ED)
L’ED fa referència a les entrades de materials a l’economia que provenen del territori de referència. En aquest cas concret, es tracta de les recursos naturals extrets pels éssers humans i les seves tecnologies a les Illes Balears, amb el propòsit de ser introduïdes al procés econòmic. Només es tenen en compte els fluxos directes, que en aquest cas concret són els materials extrets que s’introdueixen en el procés econòmic.
Comerç internacional
Les dades de comerç internacional inclouen el comerç físic de materials amb economies estrangeres, tant les importacions (fluxos d’entrada) com les exportacions (fluxos de sortida), i la font d’origen de les dades és l’Agencia Tributaria.
Comerç amb la resta d’Espanya (interregional)
El càlcul del comerç interregional, que són els fluxos d’entrada i sortida amb les altres Comunitats Autònomes de l’Estat, representa una particularitat afegida a la metodologia d’Eurostat, ja que està originalment concebuda per a ser estimada a escala estatal. En aquest cas concret la desagregació és a un nivell d’un dígit segons la classificació de materials EW-MFA (Eurostat, 2018-2021).
Indicadors derivats
Indicadors d’Extracció domèstica (ED)
Es presenten dos indicadors obtinguts a partir de l’ED, el primer és l’ED per càpita, que resulta de dividir el total d’ED per la xifra de població anual de les Illes Balears.
Mentre que el segon és l’ED per superfície, que resulta de dividir el total d’ED per la superfície en hectàrees de les Illes Balears.
Input directe de materials
L’input directe de materials (IDM) resulta de la suma de tots els fluxos d’entrada a l’economia balear, és a dir, ED i importacions interregionals i internacionals.
Balanç comercial físic
El balanç comercial físic (BCF) resta les exportacions a les importacions de materials a les Illes Balears.
Consum material directe
El consum material directe (CMD) es calcula sumant l’ED amb el balanç comercial físic (BCF), o el que és el mateix, sostraient les exportacions de l’IDM. Representa tots els materials utilitzats per l’economia de les Illes Balears.