Índex de preus de l'habitatge (font INE)

L'Índex de preus de l'habitatge ofereix informació sobre el nivell dels preus de compravenda dels habitatges de preu lliure, tant noves com de segona mà.

Accés a dades publicades

Descarregar metodologia completa

METODOLOGIA DE ÍNDEX DE PREUS DE L’HABITATGE (IPV)

  1. Introducció
  2. Àmbit temporal
  3. Àmbit poblacional
  4. Recollida de la informació
  5. Formulació dels índexs

1. Introducció

L’IPV és un indicador que té com a principal objectiu mesurar l'evolució del nivell dels preus de compravenda dels habitatges de preu lliure, tant noves com de segona mà, al llarg del temps. Es tracta d'un indicador harmonitzat que permet establir comparacions territorials en l'àmbit de la Unió Europea. No entra dins de les seves funcions el mesurament dels nivells de preus, d'aquesta manera no es podran establir comparacions espacials dels nivells de preus, encara que sí de les seves evolucions. Els habitatges protegits s'exclouen del càlcul de l’IPV perquè no són accessibles a tots els possibles compradors i no es regeixen pels mecanismes habituals del mercat.

L’IBESTAT difon les dades referents a les Illes Balears a partir de l'operació que executa l'INE per al conjunt d'Espanya. Aquesta explotació ens permet disposar d'informació desagregada a nivell general o per habitatge nou o de segona mà.

2. Àmbit temporal

La periodicitat d'aquest indicador és trimestral.

3. Àmbit poblacional

La població o estrat de referència de l’IPV inclou a tota la població (persones físiques), tant resident com no resident, que hagi adquirit un habitatge en el període de referència. Les compres efectuades per persones jurídiques o entitats financeres no formen part de l'àmbit poblacional de l’IPV.

4. Recollida de la informació

La informació emprada per al càlcul de l’IPV prové del Consell General del Notariat, amb qui l'INE va signar un conveni de col·laboració destinat a facilitar l'explotació de les dades dels notaris amb finalitats estadístiques. D’acord amb això, ANCERT (Agència Notarial de Certificació) proporciona mensualment, en format electrònic, la informació sobre les transmissions dels béns immobles que s'han realitzat durant els quatre mesos anteriors. En cada enviament, s'actualitzen els fitxers facilitats amb anterioritat, s'incorporen noves observacions i modificacions de les enviades prèviament.

5. Formulació dels índexs

El sistema de càlcul de l’IPV està basat en la combinació de dos elements bàsics que són els preus dels habitatges, que representen la confluència de l'oferta i la demanda del mercat, i les ponderacions, o importància relativa de cada tipologia d'habitatge segons el valor de compra. La combinació d'aquests dos elements per obtenir l’IPV es realitza mitjançant la fórmula de l'índex de Laspeyres encadenat, la mateixa que s'empra en el càlcul de l'IPC.

No hi ha esdeveniments previstos.