Projectes visats d'obra (COAIB)

En els Projectes visats s'ofereix informació sobre l'evolució i característiques dels projectes visats pel Col·legi Oficial d'Arquitectes de les Illes Balears

Accés a dades publicades

Descarregar metodologia completa

PROJECTES VISATS D'OBRA PEL COl·lEGI OFICIAL D'ARQUITECTES DE LES ILLES BALEARS

  1. Introducció
  2. Àmbit temporal
  3. Àmbit poblacional i geogràfic
  4. Conceptes i definicions

1. Introducció

L'operació Projectes visats és una estadística que es realitza amb els registres administratius dels visats de direcció d'obra i dels certificats de finalització d'obra i té per objecte informar sobre el nombre de projectes, i la superfície i el pressupost d'aquests.

La normativa vigent estableix que en tota obra d'arquitectura és preceptiva la intervenció de, almenys, un aparellador, que assumeixi, respecte a la seva direcció, les atribucions fixades pel Decret 265/1971, de 19 de febrer, sense perjudici de les competències que puguin correspondre a altres professionals.

L'IBESTAT du a terme aquesta operació autonòmica, desagregada en illes i municipis a partir de la informació subministrada pel Col·legi Oficial d'Arquitectes de les Illes Balears.

2. Àmbit temporal

La periodicitat d'aquesta operació estadística és mensual.

3. Àmbit poblacional i geogràfic

La població objecte d'estudi són els projectes visats a les Illes Balears, que es desagreguen en els àmbits d'illes i municipis.

4. Conceptes i definicions

• Nombre d'expedients: és la quantitat de projectes d'obres visats pel Col·legi, la numeració del qual es basa en un nombre de control per a la seva administració. Per a una determinada obra, aquest nombre serà el mateix en el visat de direcció d'obra i en el certificat de finalització d'obra.
• Superfície: nombre de metres quadrats que es construeixen o rehabiliten.
• Pressupost d'execució material de les obres: és el resultat obtingut per la suma dels productes del nombre de cada unitat d'obra pel seu preu unitari.
El càlcul dels preus de les diferents unitats d'obra es basarà en la determinació dels costos directes i indirectes necessaris per executar-les, sense incorporar, en cap cas, l'import de l'Impost sobre el Valor Afegit que pugui gravar els lliuraments de béns o prestacions de serveis realitzats.
• Edifici: tota construcció permanent, fixa sobre el terreny, separada i independent, concebuda per ser utilitzada amb finalitats residencials o per al desenvolupament d'una activitat.
• Habitatge: recinte amb diverses peces d'habitació i annexos que pot ocupar la totalitat d'un edifici (casa unifamiliar) o part d'aquest i, en aquest cas, està estructuralment separat i independent de la resta. Està concebut per ser habitat per persones, generalment famílies d'un o diversos membres i està dotat d'accés directe des de la via pública o des de recintes comuns privats. Distingeix entre:
• Habitatges lliures: són aquells que han estat construïts per empreses o particulars que no han rebut cap tipus d'ajuda del sector públic, per la qual cosa el seu preu de venda es regeix per la llei de l'oferta i la demanda.
• Habitatges protegits: són un tipus d'habitatges promoguts per l'administració pública, normalment oferts a un preu per sota del de béns equivalents en el mercat.