Compte d'emissions a l'atmosfera
El Compte d'emissions proporciona informació sobre les emissions contaminants realitzades per les unitats residents a les Illes Balears: els agents econòmics que realitzen activitats econòmiques i les llars residents com a consumidors finals.
Descarregar metodologia completa
METODOLOGIA DEL COMPTE D'EMISSIONS A L'ATMOSFERA (CEA)
El Compte d'emissions a l'atmosfera (CEA-IB) és una operació estadística l'objectiu del qual és la integració d'informació sobre emissions contaminants a l'atmosfera en la informació comptable de les Illes Balears, seguint la metodologia del Sistema de comptabilitat econòmica i ambiental (SEEA) de Nacions Unides, per a l'elaboració d'indicadors de desenvolupament sostenible.
El CEA-IB és un compte satèl·lit, atès que recull les dades sobre les emissions contaminants a l'atmosfera, les integra en els comptes econòmics de les Illes Balears i les distribueix per agents emissors, que inclouen les branques d'activitat econòmica i el sector llars. Té com a fonts principals l'Inventari d'emissions de contaminants atmosfèrics a les Illes Balears del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, i el Marc input-output de les Illes Balears de 2014, elaborat per l'Institut d'Estadística de les Illes Balears (IBESTAT) i l'Agència d'Estratègia Turística de les Illes Balears (AETIB).
Aquesta operació queda recollida per primera vegada en el Programa Anual d'Estadística de 2021, aprovat per l'Acord del Consell de Govern de 17 de maig de 2021 com l'operació estadística 77 201 019 Compte d'emissions a l'atmosfera, en consonància amb l'operació estadística 77 315 002 indicadors de l'Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible. Amb aquesta estadística es pretén disposar de la informació de suport per a l'elaboració, el disseny i el seguiment de polítiques ambientals.
El Compte d'emissions a l'atmosfera és una estadística de síntesi que informa de les emissions contaminants a les Illes Balears realitzades per les seves unitats residents: els agents econòmics que duen a terme activitats econòmiques i les llars residents com a consumidors finals.
L'àmbit territorial d'aquesta operació és la comunitat autònoma de les Illes Balears.
El CEA-IB, a diferència de l'Inventari d'emissions, es basa en el principi de residència, que justifica que s'incloguin les emissions generades per unitats residents que tenen un centre d'interès econòmic balear i que poden ser emissions generades tant dins el territori regional com fora d'aquest. No obstant això, se n'han d'excloure les emissions generades per unitats no residents al territori regional.
En l'Inventari d'emissions, el que es recull són totes les emissions produïdes en un territori, independentment de la residència de les unitats que les generen. Aquesta distinció implica realitzar un tractament d'ajust de l'Inventari d'emissions en funció del lloc de residència de les unitats, la qual cosa afecta principalment: turistes, empreses de transport, vaixells pesquers, etc.
Metodològicament, la part dels no residents queda exclosa del CEA-IB. No obstant això, se n'ha considerat incloure una aproximació en el model per la seva rellevància en l'economia balear.
Emissions contaminants (o substàncies contaminants): consisteixen en fluxos físics de gasos o partícules de materials que s'originen en processos de producció, consum i acumulació que són alliberats a l'atmosfera on romanen suspesos en l'aire. La majoria d'aquests residus es troben en estat gasós, encara que les partícules en suspensió són sòlids que es mantenen suspesos en l'atmosfera i tenen un comportament similar al dels gasos.
Activitats econòmiques: segons el Sistema europeu de comptes de 2010 (SEC-2010), per a la descripció dels processos de producció i per a l'anàlisi input-output, el Sistema agrupa les unitats d'activitat econòmica localment per branques d'activitat. Una activitat es caracteritza per unes entrades de béns i serveis, un procés de producció i uns productes (béns i serveis) obtinguts.
Llars: segons el SEC-2010, comprenen els individus o grups d'individus i poden actuar com a consumidors finals o com a empresaris (autònoms).
Agents no residents: són les unitats no residents al territori regional objecte d'estudi. Com ja s'ha comentat en apartats anteriors, a causa del principi de residència, s'haurien d'excloure del Compte d'emissions a l'atmosfera, encara que, atès el pes que tenen en l'economia balear, s'ha considerat oportú tenir-ne una estimació identificada de manera diferenciada.
Búnquers internacionals: són activitats associades a la venda de combustibles per al transport marítim internacional, que no estan assignades a cap agent econòmic, ni resident ni no resident. Aquestes emissions s'inclouen en l'Inventari d'emissions amb caràcter informatiu, però no s'assignen a activitats econòmiques en el CEA-IB en no haver-hi informació suficient per esbrinar si els bucs responsables pertanyen a empreses residents o no residents.
Petjada domèstica: informa de les emissions directes i indirectes necessàries per satisfer la demanda final de l'economia balear. Els consums poden cobrir-se amb la producció domèstica (produït a les Illes Balears) o amb la importació. En aquest treball, només es comptabilitzen les emissions de la producció domèstica i no es tenen en compte les emissions associades a les importacions.
Component de demanda final: és cadascuna de les ocupacions finals realitzades pels agents econòmics als qui es destina la producció de les branques d'activitat econòmica per a l'ús i el consum final.
Problemàtica ambiental: les diferents substàncies contaminants es poden agregar conforme a la seva potencial contribució a tres tipus de preocupació mediambiental:
- Gasos d'efecte hivernacle, que produeixen l'escalfament global.
- Gasos acidificants, que provoquen el problema de l'acidificació.
- Gasos precursors d'ozó troposfèric, que formen ozó en capes baixes de l'atmosfera.