Marc Input-Output de les Illes Balears

El marc input-output és un instrument estadístic-comptable en el qual es representa la totalitat de les operacions de producció i distribució de les Illes Balears en un període de temps determinat.

Accés a dades publicades

Descarregar metodologia completa

METODOLOGÍA DEL MARC INPUT-OUTPUT DE LES ILLES BALEARS 2014

  1. Introducció
  2. Conceptes i definicions
  3. El Marc Input-Output de les Illes Balears 2014
  4. Fonts d’informació i procés d’elaboració del Marc Input-Output de les Illes  Balears 2014

1. Introducció

El Marc Input-Output de les Illes Balears de 2014 (d’ara endavant MIOIB-2014),  és una operació estadística realitzada gràcies a l’acord de col·laboració entre l’Institut d’Estadística de les Illes Balears (IBESTAT) i l’Agència d’Estratègia Turística de les Illes Balears (AETIB), i s’inclou com a informació bàsica al Pla Estadístic de les Illes Balears 2018-2021, aprovat pel Decret 40/2018, de 23 de novembre.

El MIOIB-2014 és doncs una peça clau del sistema de comptes econòmics de les Balears que fixa el punt de partida per a l’elaboració de la Comptabilitat Anual de les Illes Balears.

L’objectiu principal d’aquest projecte és poder disposar de l’eina idònia per analitzar detalladament l’economia balear, atès que la desagrega de manera estructurada, simplificada i concreta. El MIOIB-2014 descriu en detall tot el procés productiu balear (estructura de costos, renda generada i ocupació) i els fluxos de béns i serveis (producció, importacions, exportacions, consum final, consum intermedi i formació de capital per grups de productes) del territori econòmic de les Illes Balears.

 2. Conceptes i definicions

El Sistema Europeu de Comptes Nacionals i Regionals (SEC-2010) es configura com el marc central de referència per les estadístiques econòmiques i socials de la Unió Europea (UE) i els seus estats membres. Les característiques principals que té el SEC-2010 com a sistema són:

- Les unitats estadístiques i la seva agrupació,

- Els fluxos i estocs,

- El sistema de comptes i els agregats,

- El marc input-output.

Aquest fet reflecteix la importància del marc input-output dins d’un Sistema de Comptes d’un territori.

El Marc Input-Output

El MIOIB-2014 s’elabora d’acord amb els estàndards metodològics que incorpora el SEC-2010 i presenta la informació en dues formes: taules d’origen i destinació, i taules input-output simètriques.

Les taules d’origen i destinació són matrius que mostren el total de l’economia desglossada per productes i branques d’activitat. Descriuen els processos interiors de producció i les operacions de béns i serveis de l’economia amb gran detall, tot mostrant:

a) L’estructura dels costos de producció i de la renda generada en el procés productiu;

b) Els fluxos de béns i serveis produïts dins de l’economia balear;

c) Els fluxos de béns i serveis amb la resta del món.

Una taula d’origen mostra l’oferta de béns i serveis per producte i per branca d’activitat. Distingeix l’oferta procedent de la producció interior de la que procedeix d’importació.

Una taula de destinació mostra els usos de béns i serveis de l’economia, desglossats per producte i tipus de destinació.  Aquests béns i serveis poden destinar-se a: consums intermedis per branca d’activitat, despesa en consum final, que pot ser de llars, administracions públiques o institucions sense afany de lucre, formació bruta de capital i exportacions.

Aquestes dues taules reflecteixen amb gran detall la realitat de l’estructura productiva a la qual es refereixen. Hi figuren tots els fluxos dels comptes de béns i serveis de producció i d’explotació de l’economia.  Es descriu quina és la producció existent en una economia, quines branques de l’economia són les responsables, quins productes es produeixen, amb quins béns i serveis es produeixen, i en quina mesura la dita producció cobreix els factors productius que intervenen en el procés.

Les taules input-output simètriques s’obtenen de les taules d’origen i destinació, així com d’altres fonts addicionals, i constitueixen el pilar teòric d’anàlisis econòmiques ulteriors.

Les taules esmentades contenen matrius simètriques (nxn) i les seves matrius corresponents de la inversa de Leontief. Aquestes taules mostren per separat el consum de béns i serveis produïts a escala nacional i importats, de manera que proporcionen un marc teòric per a una anàlisi estructural de l’economia balear més detallada, en particular de la composició i dels efectes que les variacions de la demanda final tenen sobre l’economia.

3. El Marc Input-Output de les Illes Balears 2014

Tal com s’ha comentat en la introducció, el MIOIB-2014 s’ha elaborat d’acord amb els criteris metodològics del SEC-2010.

El SEC-2010 indica que la relació de branques d’activitat de les taules que componen un Marc input-output seguesqui la CNAE 2009 i que la de productes seguesqui la CPA 2008. Les taules del MIOIB-2014 presenten l’economia balear desagregada en 66 branques d’activitat i 70 productes (béns o serveis). En la seva elaboració s’ha definit la relació d’activitats econòmiques a partir de la CNAE 2009, en funció de la disposició i qualitat de les fonts estadístiques i de l’estructura de l’economia balear. La classificació de productes s’ha definit de la mateixa manera.

4. Fonts d’informació i procés d’elaboració del Marc Input-Output de les Illes Balears 2014

El procés d’elaboració d’un marc input-output comprèn recopilar gran quantitat d’informació econòmica del territori, així com una anàlisi intensa de la informació recollida i un exercici de síntesi d’acord amb els estàndards i condicions marcades en la normativa europea. Un dels principals esculls en l’elaboració d’un marc input-output és l’existència de llacunes en diferents fonts d’informació que cal intentar cobrir. Això s’aconsegueix generalment mitjançant la realització d’una enquesta específica per al marc input-output.

Bona part de les fonts d’informació emprades en el MIOIB-2014 provenen de l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Es tracta d’operacions estadístiques nacionals, que compten amb mostres significatives per a les Illes Balears i a les quals l’IBESTAT té accés gràcies a l’acord marc d’intercanvi d’informació entre ambdues institucions.

Enquesta de Consums Intermedis i Inversions del 2014 (ECI)

La finalitat de l’enquesta ha estat cobrir les llacunes d’informació existents per completar les estimacions del MIOIB-2014. En aquest sentit, l’ECI s’ha dissenyat per cobrir dos objectius fonamentals:

- Disposar d’informació desagregada, tant per producte com per origen geogràfic, dels consums intermedis i inversions de les diferents branques d’activitat contemplades en el MIOIB-2014.

- Oferir estimacions de les principals macromagnituds d’una sèrie de branques d’activitat no cobertes per les enquestes estructurals del sector serveis o amb una representativitat insuficient a nivell de CCAA. És el cas, per exemple, de les activitats esportives, les associatives i sindicals, les d’organitzacions empresarials i patronals, altres serveis personals, etc.