Producció i demanda d'energia elèctrica (REE)

En aquesta estadística s'ofereixen les dades mensuals de producció i demanda d'energia elèctrica. La informació de la producció es desagrega per tipus de central i energia produïda, així com a nivell d'illa i municipi. Encara que la recollida de dades en origen és diària, la informació que es difon és mensual o anual.

Accés a dades publicades

Descarregar metodologia completa

METODOLOGIA DE LA PRODUCCIÓ I DEMANDA D’ENERGIA ELÈCTRICA (REE)

  1. Introducció
  2. Àmbit temporal
  3. Àmbit poblacional o unitat d’estudi
  4. Recollida de la informació
  5. Generació de resultats
  6. Definició de conceptes
  7. Informació complementària

1. Introducció

L’operació estadística 77 204 008, Producció i demanda d'energia elèctrica, és una activitat pròpia de l’IBESTAT que ofereix dades desagregada per illes, així com per tipus de central i d’energia. La informació prové de l’explotació d’un fitxer estadístic generat per Red Eléctrica (REE), a partir de les dades que disposa en tant que responsable d'efectuar la supervisió del sistema elèctric de forma coordinada amb els centres de control de les empreses de generació i distribució de les Balears. En particular, REE s'encarrega d'efectuar, entre altres, la supervisió del sistema elèctric en temps real, les activitats de programació de la cobertura de la demanda, la gestió dels desviaments generació-demanda en temps real i el seguiment i estudi dels treballs a la xarxa de transport insular.

Totes les illes estan interconnectades entre si mitjançant enllaços marins que permetent operar el sistema elèctric balear de manera unificada. Aquesta estructura també està connecta amb la Península Ibèrica per un enllaç submarí HVDC des de Mallorca.

REE opera a les Illes Balears d’acord amb el que estableix la Llei 17/2007, de 4 de juliol, per la qual es modifica la Llei 54/1997, de 28 de novembre, del sector elèctric, per adaptar-la al que disposa la Directiva 2003/54/CE, del Parlament Europeu i del Consell, de 26 de juny de 2003, sobre normes comuns per al mercat interior d’electricitat.

2. Àmbit temporal

La periodicitat de la recollida de dades en origen és diària, encara que en l’operació la informació que es difon és mensual o l’acumulat anual.

Les dades que es disposen es corresponen a:

• Demanda des de 1999 fins a l’actualitat.

• Producció des de 2010 fins a l’actualitat.

3. Àmbit poblacional o unitat d’estudi

L'àmbit poblacional al que es refereix aquesta operació són la producció i la demanda d’energia elèctrica expressada en megawatts hora (MWh) a les Illes Balears. La producció correspon tant a les centrats illenques de generació, com a l’energia provinent de l’enllaç amb la Península Ibèrica (HVDC).

4. Recollida de la informació

REE genera uns fitxers estadístics en base de la recollida de la informació tècnica i administrativa que en fa de la gestió sobre la planificació, control i distribució de l’energia elèctrica a les Illes Balears, els quals són transferits a l’IBESTAT per a la seva explotació estadística.

5. Generació de resultats

Les dades diàries rebudes s’agreguen per períodes mensuals, per illes (Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera, així com també Eivissa-Formentera de forma conjunta), i pel conjunt de les Illes Balears. Quan es disposa d’un exercici complet es fa l’acumulat anual.

La producció d’energia elèctrica es recull per tipus de central i per tipus d’energia, no així la demanda. L’energia produïda que arriba per l’enllaç amb la península s’assigna a Mallorca, encara que es pot redistribuir a la resta d’illes.

Dades  per tipus de central i per tipus d’energia:

Tipus de central: carbó, cicle combinat, dièsel, turbina de gas, residus sòlids urbans, eòlica, cogeneració, fotovoltaica i biogàs. No s’especifica la informació corresponent a cada una de les centrals elèctriques ubicades a les Illes Balears, sinó per la seva tipologia. Aquesta variable també inclou una categoria corresponent a l’Enllaç amb la Península Ibèrica (HVDC), però en aquest cas no es disposa de dades del tipus de central, atès que se considera com un tot que no distingeix la tipologia de les centrals que aporten aquesta energia en origen.

Tipus d’energia: correspon a les renovables (eòlica, fotovoltaica, biogàs i 50% residus sòlids urbans) i les no renovables (50% residus sòlids urbans, carbó, cicle combinat, dièsel, turbina de gas i cogeneració). L’energia provinent de l’Enllaç s’ofereix de manera separada, com s’ha indicat anteriorment.

6. Definició de conceptes

Energies renovables:

- Eòlica, la generada pel vent a partir de parcs eòlics integrats a la xarxa elèctrica.

- Fotovoltaica, la generada pel Sol als parcs fotovoltaics integrats dins la xarxa elèctrica.

- Biogàs, és un gas combustible format fonamentalment per metà i obtingut per digestió anaeròbia de residus o subproductes orgànic com ara fems, fangs de depuradores d'aigua, residus d'escorxadors, residus sòlids urbans (RSU) orgànics prèviament separat de la resta, etc.

- Residus sòlids urbans (RSU), es considera com a tal el 50% de la producció d’energia elèctrica generada per combustió de residus sòlids urbans.

Energies no renovables: Estan integrades per les generades per carbó, diesel, cicle combinat, cogeneració, 50% de combustió de residus sòlids urbans, turbina de gas, etc.

Cicle combinat: està integrat per la producció d’electricitat a partir de la combinació d’un primer cicle generat per gas natural i un segon per vapor d’aigua.

Cogeneració: permet l’obtenció d’energia elèctrica i tèrmica a la vegada.

7. Informació complementària

Red Eléctrica a les Illes Balears