Estadística sobre activitats en R+D

Aquesta estadística té per objecte mesurar els recursos econòmics i humans destinats a recerca i desenvolupament experimental per part dels diferents sectors econòmics.

Accés a dades publicades

Descarregar metodologia completa

ESTADÍSTICA SOBRE ACTIVITATS EN R+D

  1. Introducció
  2. Àmbits de l'enquesta
  3. Conceptes i definicions
  4. Publicació de resultats

1. Introducció

L'Estadística sobre les activitats en investigació científica i desenvolupament tecnològic (R+D) té per objecte mesurar els recursos econòmics i humans destinats a investigació i desenvolupament experimental per tots els sectors econòmics en què es divideix l'economia.

L'IBESTAT du a terme l'operació estadística Explotació de l'estadística sobre activitats en R+D, que és un procés específic per a les Illes Balears de l'Enquesta de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) per al territori nacional. Aquesta explotació ens permet disposar en l'àmbit autonòmic d'informació de la despesa i personal en R+D desagregada per sectors. Es du a terme de manera que permet obtenir resultats comparables en l'àmbit internacional.

2. Àmbits de l'enquesta

La població objecte d'estudi està formada per empreses, organismes públics, universitats i altres centres d'ensenyament superior i institucions privades sense finalitats de lucre (IPSFL) que realitzen activitats d'investigació i desenvolupament experimental en qualsevol camp científic.

Les unitats d'anàlisi són totes les empreses, organismes públics, centres d'ensenyament superior i IPSFL situades al territori de les Illes Balears.

Aquesta operació estadística és una enquesta de periodicitat anual. Les variables de despesa fan referència a l'any natural. Les variables de personal i investigadors determinen el nombre de persones que treballen en R+D i, per a això, s'utulitzen tant la mitjana anual com l'equivalència a jornada completa (persones l'any).

A l'efecte de recollida de la informació i de presentació de resultats, les unitats d'anàlisi s'agrupen per sectors el contingut dels quals es basa en gran part en el Sistema de comptes nacionals, amb la diferència que l'ensenyament superior s'ha considerat com a sector independent i les llars s'han agrupat en el sector de les institucions privades sense finalitats de lucre (IPSFL).

3. Conceptes i definicions

La publicació de l'IBESTAT se centra en dues variables, ambdues fonamentals en el desenvolupament de l'activitat investigadora: les despeses en activitats d'R+D interna i el mesurament del personal emprat en activitats d'R+D.

• Despeses en activitats de R+D interna: són totes les quantitats destinades a activitats d'R+D realitzades en la unitat o centre investigador, qualsevol que en sigui l'origen dels fons. Les despeses dutes a terme fora del centre, però en suport de tasques d'R+D interna, també s'hi inclouen.

• Personal en activitats d'R+D: s'inclouen com a personal en R+D tot el personal emprat directament en activitats d'R+D, sense distinció de nivell de responsabilitat, i aquells que subministren serveis lligats directament als treballs d'R+D, com ara, gerents, administradors i personal d'oficina. S'hi inclou també el personal extern que, sense pertànyer al personal propi de la unitat, es troba realitzant tasques d'R+D en la unitat. Se n'exclouen persones que realitzen serveis indirectes, com ara, personal de cantina, seguretat, manteniment, etc.

Les dades de personal es poden mesurar de dos formes, en mitjana anual en nombre de persones físiques i en equivalència a jornada completa (EJC) durant un any.

4. Publicació de resultats

Els resultats es presenten desagregats per sector i segons les variables, en les unitats de mesura següents:

• Despesa en milers d'euros

• Nombre d'ocupats o investigadors en persones físiques o en EJC

• Nombre d'empreses

A més, per al sector ensenyament superior es presenten:

• Per a personal ocupat, segons:

• Nivell màxim d'estudis aconseguit, a partir de la Classificació internacional normalitzada de l'educació (CINE)

• Sexe

• Per a investigadors, segons:

• Disciplina científica, a partir de la classificació proposada per la UNESCO en la Recomanació relativa a la normalització internacional d'estadístiques sobre ciència i tecnologia

• Edat

• Sexe

Per al sector empreses es presenten segons la Classificació nacional d'activitats econòmiques de 2009 (CNAE-2009).

Per a les peticions d'informació més específiques, l'IBESTAT estudiarà la viabilitat de les peticions d'explotació a mida sol.licitades pels usuaris i es compromet a facilitar-la, al més aviat possible, tenint en compte els mitjans disponibles.