Enquesta de despesa turística dels passatgers de creuers (EGATUR - Creuers)
L'operació estadística Estudi de la despesa turística dels passatgers de creuers ofereix estimacions anuals sobre el flux de viatgers, les seves característiques essencials i la despesa turística realitzada pels visitants arribats en creuers turístics als ports de les Illes Balears.
Descarregar metodologia completa
Metodologia de l'estudi de la despesa turística dels passatgers de creuers
- Introducció
- Àmbits de l'operació estadística
- Definicions
- Instruments de mesura dissenyats per a la recol·lecció de dades
L’operació estadística <<Estudi de la despesa turística dels passatgers de creuers>> se centra en obtenir estimacions anuals sobre el flux de viatgers, les seves característiques essencials i la despesa turística realitzada pels visitants arribats en creuers turístics als ports de les Illes Balears. En concret, els objectius de l’estadística són:
- Estimar el nombre de visitants arribats en creuers turístics; diferenciant els excursionistes i els turistes.
- Estimar les característiques bàsiques dels visitants arribats en creuers turístics; país de residència habitual, tipologia del visitant, durada de la visita, etc.
- Estimar la despesa turística dels visitants arribats en creuers turístics; despesa turística total, despesa turística per persona i despesa turística per persona i dia.
- Estimar la despesa turística que realitzen els tripulants dels creuers turístics amb l’objectiu únic de realitzar anàlisis posteriors d’impacte econòmic.
2. Àmbits de l'operació estadística
2.1. Àmbit poblacional
En termes generals, la població objecte d’estudi està formada per tots els passatgers (creueristes i tripulació) de creuers turístics que recalen als ports de competència estatal, que no són residents a les Illes Balears i que visiten la nostra comunitat autònoma.
2.2.Àmbit territorial
L’àmbit territorial objecte d’estudi és el de les Illes Balears, així com la desagregació per les illes de Mallorca, Menorca i Eivissa.
2.3.Àmbit temporal
L’objectiu principal és obtenir estimacions de caràcter anual.
En el marc de l’operació estadística <<Estudi de la despesa turística dels passatgers de creuers>> s’utilitzen alguns conceptes que es poden agrupar en relació amb l’àmbit d’aplicació pels quals es van definir.
Per una part, es troben els conceptes i les definicions utilitzades en la gestió portuària del trànsit de bucs de creuers turístics, moltes d’elles recollides en la Llei de Ports de l’Estat i de la Marina Mercant (BOE núm. 253, de 20 d’octubre de 2011).
Per altra part, és fonamental utilitzar a l’estadística oficial els conceptes i les definicions estandarditzades internacionalment per a l’elaboració d’estadístiques de turisme i recollides en les Recomanacions internacionals per a estadístiques de turisme (RIET-2008), publicades per l’Organització Mundial del Turisme.
4. Instruments de mesura dissenyats per a la recol·lecció de dades
Per a aconseguir els objectius plantejats, l’Ibestat ha dissenyat un procediment d’estimació on intervenen tres instruments de mesura diferents; els aforaments, l’enquesta sobre les característiques dels viatgers (en endavant, Frontur) i l’enquesta de despesa dels visitants (en endavant, Egatur).
4.1. Aforaments
Es tracta d’un instrument de mesura dissenyat per a enregistrar tots els embarcaments que es produeixen durant el temps d’escala dels bucs seleccionats a la mostra. Aquesta informació es recull pels agents encarregats del treball de camp, ajudant-se d’un dispositiu que inclou dos polsadors: un per enregistrar l’embarcament de creueristes i l’altre per enregistrar l’embarcament de tripulants, que normalment utilitzen portes d’embarcament diferenciades.
La informació recollida pels aforaments permetrà, juntament amb els resultats de Frontur, estimar el nombre de creueristes (i tripulants) que baixen a terra ferma per cada escala seleccionada a la mostra.
4.2. Frontur
Frontur és un instrument de mesura en forma de qüestionari curt (15 preguntes), dissenyat per conèixer les característiques bàsiques dels viatgers dels creuers turístics que baixen a terra ferma. El qüestionari es dirigeix per un entrevistador, amb el suport d’un aplicatiu instal·lat a un dispositiu mòbil, que recull les preguntes i algunes validacions elementals. S’utilitza un qüestionari lleuger per a aconseguir un gran nombre de registres per escala i, així, poder determinar l’estructura dels viatgers dels bucs seleccionats pel que fa a certes característiques del passatge que es troben correlacionades amb la despesa turística.
4.3. Egatur
Egatur és un instrument de mesura en forma de qüestionari detallat (56 preguntes), dissenyat per a recollir les despeses que han realitzat els visitants arribats en creuer turístic. El qüestionari es dirigeix per un entrevistador, amb el suport d’un aplicatiu instal·lat a un dispositiu mòbil, que recull les preguntes i algunes validacions elementals. El qüestionari es divideix en dues parts; la primera es correspon amb el mòdul de Frontur, on es recullen les característiques dels viatgers, la segona recull la despesa turística associada a la visita.
Descarregar qüestionari complet
Qestionari de l'Enquesta de despesa turística dels passatgers de creuers (EGATUR - Creuers)