Enquesta d'ocupació hotelera (EOH)

L'Enquesta d'ocupació hotelera (EOH) té per objecte proporcionar mensualment informació sobre l'oferta relativa als establiments hotelers (nombre d'establiments oberts, places i grau d'ocupació) i, pel costat de la demanda, informació corresponent als viatgers allotjats en aquests establiments (nombre de viatgers, pernoctacions i estada mitjana). Les dades s'ofereixen desagregades per illes, principals municipis turístics i zones turístiques.

Accés a dades publicades

Descarregar metodologia completa

Metodologia de l'enquesta d'ocupació hotelera (EOH)

  1. Introducció
  2. Àmbit temporal
  3. Àmbit poblacional
  4. Àmbit geogràfic i zonifació
  5. Disseny mostral

1. Introducció

Entre els estudis sobre turisme, l’Enquesta d’ocupació hotelera té per objectiu proporcionar informació en relació amb la demanda sobre viatgers, pernoctacions i estada mitjana distribuïda per país de residència —en el cas dels viatgers no residents a Espanya— i per comunitat autònoma de procedència —quan es tracta de viatgers espanyols. Des de l’òptica de l’oferta, es proporcionen dades sobre el nombre d’establiments oberts estimats i de places, i també sobre el grau d’ocupació.

És una enquesta de l’Institut Nacional d’Estadística (INE) que ofereix informació d’àmbit estatal i autonòmic mensualment. L’Ibestat, mitjançant un conveni subscrit entre ambdós organismes, fa una explotació específica de dades per a les Illes Balears que permet oferir-ne informació més detallada. Podem destacar, com a fet més significatiu, que s’ofereix la informació de totes les variables d’oferta i de demanda anteriors però desagregades segons les diferents zones turístiques pròpies de les Illes Balears (una zona turística es caracteritza per tenir una concentració significativa d’allotjaments turístics) i municipis turístics.

2. Àmbit temporal

La informació és subministrada mensualment pels establiments hotelers a l’Institut Nacional d’Estadística, amb relació a una setmana del mes de referència.

Les dades proporcionades estan compostes d’informació definitiva i de provisional. Mitjançant les darreres actualitzacions, s’hi incorporen xifres provisionals. A mitjan any corrent es pot disposar de dades definitives completes de l’any anterior.

3. Àmbit poblacional

La població objecte d’estudi són els establiments hotelers situats a les Illes Balears. Un establiment hoteler és aquell que presta serveis d’allotjament col·lectiu mitjançant preu amb altres serveis complementaris o sense, i en el qual treballa una persona o més.

Els establiments hotelers es classifiquen, segons la categoria, en or (de 5 estrelles a 1 estrella) i en plata (de 3 estrelles a 1 estrella).

4. Àmbit geogràfic i zonifació

Per publicar les dades s’han dissenyat dos àmbits de desagregació territorial: les illes de l’arxipèlag balear (Mallorca, Menorca i Eivissa i Formentera), les zones turístiques i municipis turístics.

La Conselleria de Turisme i Esports del Govern de les Illes Balears ha definit les zones turístiques tenint en compte els llocs on la concentració de l’oferta turística és significativa i permet, per tant, disposar d’una bona base mostral. A més, amb l’objectiu de permetre més flexibilitat en la definició de les zones, com també una millor precisió dels nuclis turístics, la divisió territorial de les zones s’ha fet agregant-hi codis postals i codis de municipi.

Els municipis turístics es caracteritzen per tenir una concentració significativa d'allotjaments hotelers sobre la base del directori de la pròpia enquesta. Cal considerar que els resultats d'àmbit municipal són estimacions independents, per la qual cosa poden no coincidir amb les estimacions de les agregacions per zona turística.

5. Disseny mostral

El disseny de la mostra a les Illes Balears es basa en el marc generat a partir del Directori d’Establiments Turístics de què disposa la Conselleria de Turisme i Esports. Les categories considerades en els establiments hotelers són aquestes:

ORO: 5 estrellas, 4 estrellas, 3 estrellas, 2 estrellas y de 1 estrella.
PLATA: 3 estrellas, 2 estrellas y de 1 estrella.

El mostreig s’estratifica a escala d’illa i categoria de l’establiment turístic. L’Enquesta és exhaustiva (s’investiguen totes les unitats) per a les categories 5 estrelles d’or i 4 estrelles d’or.