Ocupació de les persones amb discapacitat
Aquesta estadística té com a objectiu obtenir dades sobre la força de treball (ocupats, aturats) i la població aliena al mercat laboral (inactius) dins del col·lectiu de persones amb edats compreses entre els 16 i 64 anys i amb discapacitat oficialment reconeguda.
Descarregar metodologia completa
Metodologia de l'ocupació de les persones amb discapacitat (EODIS)
L'Ocupació de les persones amb discapacitat és una operació estadística l'objectiu principal de la qual és conèixer, amb periodicitat anual, la situació de la població de persones amb discapacitat i la seva integració en el mercat laboral.
El promotor d'aquesta operació és l'Institut Nacional d'Estadística (INE). L’Ibestat amplia els resultats publicats de l'enquesta aportant informació més desagregada a nivell de comunitat autònoma.
Es consideren persones amb discapacitat oficialment reconeguda aquelles amb grau de discapacitat igual o superior al 33 %. A més, es considerarà que presenten una discapacitat en grau igual o superior al 33 % els pensionistes de la Seguretat Social que tenguin reconeguda una pensió d'incapacitat permanent en el grau de total, absoluta o gran invalidesa, i els pensionistes de classes passives que tenguin reconeguda una pensió de jubilació o de retir per incapacitat permanent per al servei o inutilitat.
La població objecte d'estudi de l’EPA la constitueixen les persones que resideixen en habitatges familiars principals, és a dir, les utilitzades tot l'any o la major part d'ell com a habitatge habitual o permanent. No es consideren, doncs, ni les anomenades llars col·lectives ni els habitatges secundaris o de temporada.
El període de referència de les dades és anual. Es creuen les microdades de l'Enquesta de Població Activa (EPA) de cadascun dels quatre trimestres amb la Base de dades Estatal de Persones amb Discapacitat (BEPD). Els resultats corresponen, per tant, a la mitjana anual.
Les unitats d'anàlisi són les persones amb discapacitat i les llars en què viuen aquestes persones.
5. Tractament de la informació
Es realitza l'encreuament de diverses fonts de dades:
— l’EPA i la BEPD, mitjançant identificadors (DNI i NIE) per a les persones de 16 a 64 anys entrevistades en l’EPA, acarant amb el Padró,
— el Registre de Prestacions Socials Públiques de l'INSS,
— el Fitxer d'Altes de la Seguretat Social remès per la Tresoreria General de la Seguretat Social (TGSS) i
— el Sistema d'Informació del Sistema per a l'Autonomia i Atenció a la Dependència (SISAAD).
Cal advertir que les variables de l’EPA que no s'han calibrat no coincideixen en els seus resultats amb els obtinguts en l'operació L'ocupació de les persones amb discapacitat, encara que són coherents.