Població reclusa
En Població reclusa s'ofereix informació sobre les característiques sociodemogràfiques de les persones condemnades, adultes i menors (14 a 17 anys), mitjançant sentència ferma.
Descarregar metodologia completa
METODOLOGIA DE L'ESTADÍSTICA DE LA POBLACIÓ RECLUSA
L'objectiu d'aquesta estadística és conèixer la xifra de població reclusa i les seves característiques bàsiques.
La font és el Ministeri de l'Interior, Secretaria General d'Institucions Penitenciàries, i la base d'origen de les dades prové del Sistema d'informació penitenciària (SIP).
L'estadística es troba afectada per la Llei orgànica 10/1995, de 23 de novembre, del Codi penal, entre altra normativa penal i estadística.
S'observa la població reclusa a les Illes Balears.
A més d'incloure dades sobre el conjunt de les Illes Balears, es proporciona informació per illes (Mallorca, Menorca i Eivissa).
Els resultats es refereixen a un any natural. La xifra de població reclusa s'ha calculat a partir de la mitjana setmanal.
3. Recollida de dades i tractament de la informació
La recollida de dades procedeix del bolcat estadístic anonimitzat de l'expedient informàtic i administratiu de la població reclusa.
El procediment de tractament de la informació utilitza el Sistema d'informació penitenciària (SIP), en vigor des de 2012. La Sotsdirecció General de Relacions Institucionals i Coordinació Territorial és l'encarregada de realitzar el procés tècnic d'elaboració de les estadístiques.
Abans de l'entrada del SIP, la recollida de dades es realitzava de forma significativament diferent. Els centres penitenciaris emplenaven qüestionaris, la qual cosa suposava una càrrega de treball important per a les unitats informants a les oficines de gestió d'expedients dels establiments penitenciaris, a més de limitar el nivell de resposta als requeriments d'informació.
L'1 de gener de 2012, va entrar en vigor una modificació metodològica important en l'àmbit de l'Administració general de l'Estat, perquè la Secretaria General d'Institucions Penitenciàries va estar en condicions d'explotar estadísticament l'expedient informàtic i administratiu de la població reclusa que depenia del sistema penitenciari, centralitzat des del centre directiu. Es va substituir, per tant, la gestió dels qüestionaris estadístics emplenats pels centres penitenciaris.